آمینو اسید ها و نقش آنها در بدن
آمینو اسیدها مواد طبیعی می باشند که شامل نیتروژن ، کربون ، هیدروژن و اکسیژن هستند که در یک زنجیره قرار گرفته اند. بدن به بیست نوع آمینو اسید برای رشد و عملکردهای خود نیاز دارد. با اینکه همه این آمینو اسیدها مهم می باشند ، تنها ۹ مورد آنها به عنوان آمینواسیدهای ضروری شناخته می شوند.
این نه مورد شامل هیستیدین ، لوسین ، لیسین ، متیونین ، فنیلالانین ، ترئونین ، تریپتوفان و والین می باشند. برخلاف آمینو اسیدهای غیرضروری ، این نوع آمینواسید توسط بدن ساخته نمی شود و باید توسط رژیم غذایی به دست آید.
برخی از اسید آمینه ها هم هستند که به صورت شرطی ضروری به حساب می آیند. برای مثال ، اگرچه آرژنین یک اسید آمینه غیرضروری است ، اما بدن نمی تواند نیاز لازم برای مقابله با امراض یا نیاز ورزشکاران را به طور کامل برآورده سازد.
به همین دلیل این نوع اسید آمینه ها را باید در رژیم غذایی در نظر داشت.
نقش آمینو اسید در بدن انسان
اسید آمینه های ضروری چند عملکرد مهم در بدن را برعهده دارند.
فنیل آلانین
این آمینو اسید نقش کلیدی در ساختار و عملکرد پروتئین ها و آنزیم ها و ساختن سایر آمینواسیدها ایفا می کند. فنیل آلانین پیشرو در انتقال دهنده های عصبی تیروزین ، دوپامین ، اپی نفرین و نوراپی نفرین است.
والین
والین یکی از اسیدآمینه های شاخه ای است. والین به رشد عضلات کمک کرده و در تولید انرژی هم موثر می باشد.
ترئونین
ترئونین ، یک بخش مهم در پروتئین هایی مانند کلاژن و الاستین می باشد که در پوست و تاندونها درگیر هستند. همچنین در متابولیسم و سیستم ایمنی نیز تاثیر می گذارند.
تریپتوفان
این آمین اسید در بالانس نیتروژن می تواند تاثیرگذار باشد. روی اشتها ، خواب و خلق و خو نیز موثر است.
متیونین
نقش مهمی در متابولیسم و دفع مسمومیت دارد. همچنین برای رشد بافت ها و جذب روی و سلنیم نیز کاربرد دارد.
لوسین
این آمینو اسید هم شاخه ای میباشد. تاثیر آن بر سنتز پروتئین و ترمیم عضله می باشد. همچنین قند خون و ترمیم رخم ها و هرمون رشد را بهبود می دهد.
ایزولوسین
آخرین آمینو اسید شاخه ای. در متابولیسم عضله فعالیت دارد و تاثیر آن بیشتر بر بافت عضلانی هست. همچنین در عملکرد ایمنی ، ساخت هموگلوبین و تنظیم انرژی موثر می باشد.
لیسین
لیسین نقش مهمی در سنتز پروتئین ، تولید آنزیم و هورمن و جذب کلیسیم دارد. همچنی بر روی تولید انرژی ، سیستم ایمنی و تولید کولاژن و الاستین هم تاثیر می گذارد.
هیستیدین
هیستیدین برای تولید هیستامین به کار می رود که در سیستم ایمنی ، عملکرد جنسی و چرخه های خواب می تواند موثر باشد. تاثیر دیگر آن بر سیستم عصبی هست.
سایر آمینو اسیدها
آرژنین
آرژنین یک نقش مهم در بازکردن رگها برای جریان خون ایفا می کند. این آمینو اسید در دفع آمونیاک از بدن تاثیر میگذارد. همچنین در تقویت سیستم ایمنی هم اثر دارد.
آلانین
در عملکرد کبد موثر هست. این آمینو اسید برای ساخت گلوکوز مورد نیاز بدن کاربرد دارد. همچنین متابولیست الکل را بهبود می دهد.
پرولین
پرولین یک آمینو اسید هست که در کلاژن موجو د می باشد و بر پوست و بافتها اثر دارد. یکی از مهمترین ها برای حفظ رطوبت پوست.
سیستئین
بیشترین تاثیر این آمینو اسید بر رنگدانه های مو می باشد. به شکلی ملانین های زرد ساخته شده را افزایش می دهد.
گلوتامین
یکی از بیشترین آمینو اسیدها در بدن . که از عملکرد دستگاه گوارش و کبد هم پشتیبانی می کند. در ریکاوری و بهبود سیستم ایمنی نیز تاثیر دارد.
آسپاراژین
برای توسعه و عملکرد مغز موثر است. همچنین نقش مهمی در سنتز آمونیاک دارد.
منابع آمینو اسیدها
بهترین منبع آمینو اسیدها پروتئین های حیوانی مانند گوشت ، تخم مرغ و ماکیان(مرغ و خروس) می باشد. زمانی که شما پروتئین می خورید ، این غذا در بدن به آمینو اسید شکسته می شود و سپس برای کمک به بدن در فعالیت هایی مانند ساخت عضله و در سیستم ایمنی به کار برده می شوند.
- لیسین : گوشت ، تخم مرغ ، تخم کدو ، لوبیاسیاه
- هیستیدن : گوشت ، ماهی ، آجیل ، دانه های خوراکی ، غلات کامل.
- ترئونین : در جوانه گندم و پنیر روستایی.
- متیونین : در تخم مرغ ، غلات ، آجیل ، و دانه ها
- والین : سویا ، پنیر ، بادام زمینی ، قارچ ، غلات کامل و سبزیجات.
- ایزولوسین : در گوشت ، ماهی ، مرغ ، تخم مرغ ، آجیل و دانه های خوراکی ،
- لوسین : لبنیات ، سویا ، لوبیا ، بنشن.
- فنیل آلانین : لبنیات ، مرغ ، سویا ، گوشت ، لوبیا ، آجیل.
- تریپتوفان : جوانه گندم ، پنیر ، مرغ ، و بوقلمون.
- آرجنین : بوقلمون ، مرغ ….