فواید حیرت انگیز بدنسازی برای دیسک کمر
دیسک کمر شرایط سختی است که بیشتر قسمت تحتانی کمر را تحت تاثیر قرار می دهد. اما در هر صورت ممکن است هر بخشی از ستون فقرات را درگیر کند. برخی از افراد دچار دیسک کمر فتق دار هستند که این دیسک ها از جای خود در کانال نخاعی جا به جا می گردند. همین جا به جایی در نهایت باعث می شود تا بر روی اعصاب نخاعی فشار وارد شود و درد به سراغ افراد می آید. بدنسازی برای دیسک کمر بسیار مفید است، تنها کافی است تمرینات صحیح و اصولی آن را بشناسید.
مکته مهم این است که گاهی در مراحل اولیه، دیسک کمر به حالت بیرون زدگی خود را نشان می دهد که در صورت درمان نشدن، با مرور زمان شدیدتر می شود. درمان دیسک کمر بستگی به عواملی اعم از نوع ناراحتی، شدت درد، میزان جابه جایی و … دارد.
شاید از این موضوع خبر نداشته باشید که دیسک کمر و بدنسازی دارای تاثیراتی بر هم هستند. البته باید بدانید که برخی از تمرین های بدنسازی برای دیسک کمر مفید و برخی دیگر مضر هستند. در نتیجه شناخت این تمرینات بدنسازی برای مقابله با دیسک کمر بسیار اهمیت دارد. هدف اصلی ورزش و فعالیت های بدنی، تقویت عضلات کمر است. ورزش بدنسازی را زمانی شروع کنید که درد ناحیه کمر شما کامل از بین رفته باشد. در این حال باید از ورزش های سبک شروع کنید تا فشار زیادی بر روی ستون فقرات وارد نشود.
نوع انتخاب تمرینات ورزشی بدنسازی بستگی به نشانه های درد و مدت زمان بروز آسیب کمر دارد. توجه داشته باشید که اگر نوع تمرینات ورزشی بدنسازی به درستی انتخاب نشود، شرایط را وخیم تر می کند و باعث ایجاد فشار بیشتر بر روی فتق دیسک کمر می شود. برای مثال افرادی که دچار دیسک کمر هستند باید از انجام دراز نشست، تمرینات هوازی شدید، وزنه های سنگین و … پرهیز کنند.
بررسی علل بروز دیسک کمر
دیسک کمر به ۳ علت اصلی ایجاد می شود که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.
- آسیب دیدگی مداوم ستون فقرات به علت نامناسب بودن شرایط بدن، انجام کارهای سنگین به صورت مکرر، نامناسب راه رفتن و … ایجاد می شود. تمامی این نوع آسیب دیدگی ها ارتباط مستقیمی با اضافه وزن، ضعف ستون فقرات و دیگر موارد اعم از سیگار کشیدن دارند.
- گاهی آسیب دیدگی کمر و ستون فقرات به علت وارد شدن ضربه های سنگین به ستون فقرات، فشار بیش از حد به ستون فقرات بر اثر تصادفات، آسیب به علت برداشتن اشیای سنگین و … است.
- این موضوع طبیعی است که با بالا رفتن سن و پیری ستون فقرات دچار تحلیلی می شود، اما قطعا قرارگیری حالت بدن به طور نامناسب و عملکرد نامناسب ستون فقرات این پروسه تحلیل رفتگی ستون فقرات را سریع تر می کند. فواید بدنسازی برای دیسک کمر زمانی نمایان می شود که تمامی تمرینات با اصول پیش رود.
شناخت علائم دیسک کمر
همه افراد علائم مشابه دیسک کمر را ندارند. این علائم در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است و بستگی به محل فتق دیسک و ریشه عصبی که تحت فشار قرار گرفته دارد. در ادامه به بررسی متداول ترین علائم بیماری دیسک کمر می پردازیم.
کمر درد مداوم
علت این نوع کمردرد تحرک بیش از حد، سرفه، عطسه و یا ایستادن طولانی مدت است.
اسپاسم عضلات کمر
اسپاسم نوع دیگری از علائم دیسک کمر به حساب می آید.
درد سیاتیک
این نوع درد از باسن و یا کمر شروع شده و در نهایت تا ساقها و یا کف پاها ادامه دارد.
ضعف عضلانی در پاها
احساس ایجاد ضعف در پاها هنگام راه رفتن
بیحس شدن ساق و یا کف پا
نداشتن حس کامل در بخش ساق پا و کف آن
کاهش رفلکسهای زانو یا مچ پا
اختلال در عملکرد مثانه یا روده
فواید تمرینات و حرکات بدنسازی برای دیسک کمر
اگر دارای دیسک کمر هستید، حتما باید تحت نظر پزشک متخصص و با مربی های حرفه ای انجام تمرینات بدنسازی را انجام دهید تا تاثیر مثبتی بر علائم و درد دیسک کمر خود مشاهده کنید. در این صورت بهبود درمانی شما خیلی سریع تر رخ می دهد. بدنسازی برای دیسک کمر بسیار مفید و کارآمد است در ادامه به بررسی فواید درمان دیسک کمر می پردازیم.
بهبود جریان خون
از جمبه علائم مهم تاخیر در بهبودی دیسک کمر، محدودیت جریان خون به ستون فقرات است. خیلی راحت و سریع با توجه به تمرینات بدنسازی می توان جریان خون و مواد مغذی به قسمتهای مختلف بدن را افزایش داد و به این ترتین به درمان دیسک کمر پرداخت.
افزایش انعطاف پذیری بدن
انجام تمرینات انعطافی اعم از ورزش های یوگا و پیلاتس، باعث افزایش عضلات پشتی شده و در نتیجه عضلات پشتی و در نتیجه فشار روی دیسکها را کاهش میدهند.
تقویت استقامت عضلات مرکزی
زمانی که فشار بر روی ستون فقرات ایجاد می شود، سبب تشدید درد فتق دیسک کمر می شود. در این زمان می توان با تمرینات بدنسازی اصولی که سبب تقویت عضلات میانی بدن می شود، فشار از روی دیسک کمر را کاهش داد.
کاهش التهاب
تمرینات بدنسازی اصولی وجود دارند که سبب کاهش التهاب و درد و علائم دیسک کمر می شوند. به طور کلی برای کاهش درد دیسک کمر و بهره مندی از فواید ورزش های بدنسازی برای فتق کمر نیاز به زمان است. قطعا صبوری در کنار انجام حرکات بدنسازی مفید و اصولی در در درمان بسیار موثر خواهد بود.
پلانک
پلانک به عنوان حرکاتی کاربردی و مهم برای تقویت عضلات اسکلتی و کمر به حساب می آید. تقویت عضلات کمر و عضلات مربوط به پشت بدن با حرکت پلانک امکان پذیر است. در صورت داشتن درد کمر، حرکات پلانک را به آرامی شروع کنید تا عضلات کمر و پشت بدن شما تقویت شوند. به این ترتیب این عضلات استقامت خوبی در برابر آسیب ها پیدا می کنند.
اگر شما هم جزء افرادی هستید که دیسک کمر را تجربه کرده اید و برای شما آزار دهنده بوده، حتما به انجام حرکات پلانک بپردازید که جزء حرکات مفید بدنسازی برای دیسک کمر است. به مرور زمان عضلات قوی کمر به کمک شما می آیند و باعث کاهش فشار از روی دیسک کمر می شوند. قطعا با گذشت زمان و انجام حرکات منظم پلانک، استقامت و مقاومت کمر افزایش پیدا کرده و از بروز درد و ناراحتی در ناحیه کمر جلوگیری می کند.
تقویت عضلات ناحیه شکم
برای رهایی از درد دیسک کمر کافی است به تقویت عضلات شکم خود بپردازید. در صورت ضعیف شدن عضلات شکم، درد و ناراحتی به سراغ عضلات کمر می رود، زیرا عضلات کمر باید جور آنها را بکشند. سپس اگر درد عضلات شکم جدی گرفته نشود، با بیرون زدگی دیسک مواجه خواهید شد. بهترین کار این است که از همین حالا روزی ۳۰ ثانیه در حالت پلانک بمانید و آن را تبدیل به سبک روتین زندگی خود قرار دهید.
انجام تمرینات هوازی آرام
برای درمان دیسک کمر اصلا نباید تنها استراحت کنید، بلکه باید تحرک داشته باشید. تمرینات هوازی آرام را از همین حالا شروع کنید تا همیشه فعال و پرانرژی هم باشید. به طور کلی تمرینات هوازی آرام جزء حرکات مفید برای درمان دیسک کمر است و با مرور زمان باعث آرام کردن درد در ناحیه کمر می شوند.
از جمله حرکات هوازی آرام می توان به پیاده روی، قدم زدن روی تردمیل، دوچرخه ثابت و حرکت شنا اشاره کرد.
چرخش لگن
یکی دیگر از حرکات موثر و مفید بدنسازی برای دیسک کمر می توان به چرخش لگن اشاره کرد. تقویت عضلات پشت باسن دارد. برای بهبود و استقامت عضلات پشتی باسن حتما باید ابن حرکت را انجام دهید. نکته بسیار مهم در انجام حرکت چرخش لگن این است که به حفظ گودی کمر و قوز نکردن توجه کنید. در انجام حرکت چرخش لگن نیاز به تمرکز بسیار بالایی است تا آن را با حساسیت و دقت انجام دهید.
نحوه انجام حرکت چرخش لگن بسیار آسان است، ابتدا یک دست خود را بر روی شکم و دست دیگر را بر روی کمر خود قرار دهید. در این حین گودی کمر باید کاملا حفظ شود. همزمان با چرخش لگن به جلو خم شوید و حدود پنج ثانیه صبر کنید. سپس به انقباض عضلات پشت و باسن خود بپردازید و در همین حال به حالت اولیه خود بازگردید. به هیچ عنوان بدن خود را به جلو فشار وارد نکنید، زیرا در این صورت تمام زحمات شما هدر می رود و نتیجه عکس می گیرید.
داخل کشیدن و کشش عضلات شکم
در زمان منقبض کردن شکم، عضلات درونی شکم درگیر می شود. به این ترتیب می توان به تقویت عضلات کمر پرداخت. این نوع تمرین و حرکت برای دیسک کمر در حالت درازکش و حتی ایستاده بسیار مفید است. نحوه انجام این نوع حرکت بسیار ساده است. در ابتدا شکم خود را به داخل بکشید و سپس لگن خود را کمی بالا بکشید. در این حالت عضلات زیر شکم هم به خوبی انقباض پیدا می کنند.
سخن پایانی
حرکات و تمرینات بدنسازی همانطور که برای بسیار از دردها مانند دیسک کمر مفید هستند، در صورت انجام اشتباه باعث ایجاد ناراحتی و آسیب به کمر می شوند. برای جلوگیری از این نوع خطرات و انجام صحیح تمرینات بدنسازی برای درمان دیسک کمر حتما با متخصص مربوطه مشورت کنید. از انجام حرکات ناگهانی و خطرناک در حین تمرین بدنسازی برای دیسک کمر اعم از افزایش وزن به حالت ناگهانی، فشار بیش از حد بر روی کمر و … بپرهیزید. با رعایت نکاتی که در این مطلب گفته ایم، از فواید ورزش بدنسازی لذت ببرید.