Uncategorizedآمادگی جسمانیبدنسازیتغذیه

علت ضعف و سرگیجه در حین ورزش و پس از آن، به همراه راه های پیشگیری

آیا اطلاعاتی در مورد ضعف و سرگیجه در حین ورزش و پس از آن دارید؟ ضعف و سرگیجه بعد از ورزش برای هدف لاغری کاملا شایع است و ممکنه برای هر کسی پیش بیاید. حال می خواهیم بدانیم که علت سرگیجه بعد از ورزش چیست؟ معمولا سرگیجه و ضعف پس از ورزش خیلی جدی و مشکل زا نیست و نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. اما گاهی هم ممکن است تحت شرایطی باعث ایجاد مشکلاتی شود که باید جدی گرفته شوند.

در واقع سرگیجه همان حالتی است که فرد بیمار در حالت سکون قرار می گیرد؛ اما در عین حال احساس حرکت دارد. فرد تصور می کند که محیط اطراف دور سر او می چرخد. جالب است بدانید که در بیشتر موارد علت سرگیجه پس از ورزش مشخص نیست.

اما اگر کلی بخواهیم توضیح دهیم باید بدانید که در بسیاری از مواقع پس از دراز کشیدن یا نشستن طولانی مدت و سپس سرپا شدن و شروع به حرکت سرگیجه پیش می آید. البته باید بدانید که کم آبی بدن هم بعد از ورزش یکی از دلایل اصلی ضعف و احساس سرگیجه است.

انواع سرگیجه در حین ورزش و یا پس از آن  

به طور کلی دو نوع سرگیجه در حین ورزش و پس از آن وجود دارد که یکی سبکی سر و دیگری سرگیجه است. در ادامه بیشتر در مورد آنها توضیح می دهیم.

نوشته های مشابه

سبکی سر

در زمانی که دچار سبکی سر می شوید، به احتمال زیاد احساس می کنید که ممکن است هر لحظه از حال بروید و یا احساس عدم تعادل داشته باشید. در این نوع سرگیجه پس از کمی استراحت و دراز کشیدن، این احساسات برطرف شده و حالتان مساعد می شود.

سرگیجه

این نوع سرگیجه احساس چرخش محیط در اطراف سر را ایجاد می کند. حتی امکان عدم تعادل و کج شدن و یا تهوع و استفراغ هم وجود دارد.

چه زمانی سرگیجه خطرناک است؟

علائم سرگیجه را برای شما توضیح داده ایم، حال باید بدانیم چه زمانی سرگیجه را باید جدی گرفت؟ در واقع اگر علائمی مانند تغییر در بینایی و یا گفتار، احساس گیجی، ناتوانی در ایستادن و یا استفراغ و تهوع همراه سرگیجه باشد، شرایط نگران کننده می شود و حتما باید در این صورت به پزشک متخصص مراجعه نمایید و یا با اورژانس تماس بگیرید. در ادامه این مطلب از سایت موج کلوب همراه با ما باشید تا به بررسی علت سرگیجه پس از ورزش بپردازیم.

علت سرگیجه پس از ورزش

در ادامه به بررسی علت های سرگیجه پس از و یا حین ورزش را مورد بررسی قرار می دهیم.

پایین بودن قند خون

از اصلی ترین دلایل سرگیجه در حین ورزش می توان به افت قند خون اشاره کرد. سطح قند خون در طی یک روز بستگی غذاهایی که مصرف می کنید و هم چنین سرعت تجزیه آنها توسط بدن شما دارد. برای پیشگیری از سرگیجه در حین ورزش و یا پس از آن یک میان وعده سبک بخورید که برای قند خون شما مفید باشد. اگر نگران ایجاد سرگیجه در حین ورزش هستید، باید قبل از ورزش از میزان ذخایر گلیکوژن بدن خود مطمئن شوید. برای این اطمینان یک ساعت قبل از ورزش میان وعدها ی شامل غلات کامل و یا پروتئین بدون چربی مصرف کنید.

تغذیه نامناسب و ضعیف

بدن برای انجام فعالیت های ورزشی نیاز به گلوکز کافی دارد. حال اگر شما اندازه مورد نیاز غذاهای مقوی نخورید، بدن گلوکز مورد نیاز برای انجام فعالیت بدنی را نخواهد داشت. در نتیجه باعث افت قند خون می شود که در ادامه سرگیجه در حین ورزش پیش می آید. پایین بودن قند خون و گلوکز بدن می تواند علائمی مانند حالت تهوع، لرزش، افزایش ضربان قلب را هم ایجاد کند. ۲ تا ۴ ساعت قبل از ورزش حتما غذای مقوی و کافی بخورید تا میزان گلوکز بدن شما تامین شود.

کمبود میزان آب

یکی دیگر از دلایل سرگیجه در حین ورزش و یا بعد از آن، کمبود آب بدن است. بدن در حین ورزش برای خنک شدن، عرق می کند و آب زیادی از دست می دهد. حال اگر هوا گرم باشد، این کمبود آب تشدید می شود. به همین علت اگر قبل از ورزش و حتی در حین ورزش آب کافی ننوشید، بدن کم آب می شود و احساس سبکی سر خواهید داشت. کمبود آب علائم دیگری مانند دهان خشک، تشنگی و خستگی را هم در پی دارد.

پایین بودن فشار خون

اگر در حین انجام فعالیت های بدنی شدید مانند دوچرخه سواری و یا دویدن دچار سرگیجه شدید، ممکن است با فشار خون پایین مواجه شده باشید. اگر لاغر اندام هستید، احتمال فشار خون پایین در شما بیشتر است، زیرا افراد لاغر دارای متابولیسم سریع هستند و حتی در صورت ایستادن طولانی دچار سبکی سر می شوند. برای افزایش سطح فشار خون،کمی نمک دریا به سبزیجات خود اضافه کرده و میل کنید. در صورت برطرف نشدن علائم لازم است به پزشک مراجعه کنید.

حال برخی از افراد پس از ورزش با فشار خون پایین مواجه می شوند که این خود دلیلی بر ایجاد سرگیجه بعد از ورزش است. این موضوع معمولا زمانی پیش می آید که بدون سرد کردن بدن، ورزش را متوقف می کنید. توقف ناگهانی بدن در حین ورزش بدون سرد کردن بسیار خطرناک است و باعث ایجاد اختلال در اکسیژن رسانی و فشار خون می شود که در نهایت سرگیجه را به دنبال دارد.

تنفس غیر اصولی در ورزش

شاید برایتان جالب باشد اما حتی نفس کشیدن اصولی هم در ورزش اهمیت دارد. ممکن است در انجام حرکاتی مثل پلانک و یا دویدن برای مدت طولانی از دهان نفس بکشید که این کار غیر اصولی است. نفس کشیدن باید با ورزش هماهنگ باشد در غیر این صورت اکسیژن کافی به بدن وارد نمی شود و در نهایت سرگیجه ایجاد می شود. برخی از افراد در هنگام انجام ورزش های شدتی، نفس خود را حبس می کنند که منجر به افزایش شدید فشار خون می شود.

در صورت احساس سرگیجه یا سبکی سر در حین ورزش چه کار کنیم؟

  • در اولین فرصت برای پیشگیری از زمین خوردن و ایجاد آسیب بر روی زمین بنشینید.
  • پاهای خود را از سطح قلب بالاتر قرار دهید.
  • مقداری آب بنوشید.
  • مقداری غذای ساده بخورید.
  • یک پارچه را با آب خیس کنید تا کمی خنک شود و آن را روی پیشانی یا گردن خود قرار دهید.
  • اگر علائمی مانند اختلال در تکلم و بینایی، تپش قلب، درد قفسه سینه و … ندارید، شرایط اضطراری نیست.

چگونگی جلوگیری از سرگیجه پس از تمرین

برای کاهش احتمال سرگیجه در حین ورزش راهکارها و دلایل را بررسی کردیم، حالا برای جلوگیری از سرگیجه پس از فعالیت ‌های ورزشی، می‌توان به نکات زیر توجه کرد:

افزایش تدریجی شدت تمرینات

در نظر داشته باشید که به تدریج میزان سختی تمرینات خود را بالا ببرید و از تغییرات ناگهانی پرهیز کنید.

اجتناب از فشار مضاعف

به بدنتان اجازه استراحت دهید و از فشار بیش از حد خودداری کنید.

تنفس منظم

در طول تمرینات به تنفس خود توجه کنید و سعی کنید ریتم مناسبی را حفظ کنید.

شرکت در کلاس‌های ورزشی

پیوستن به کلاس ‌های یوگا یا پیلاتس می ‌تواند به شما کمک کند تا تکنیک ‌های درست تنفس را یاد بگیرید.

نوشیدن مایعات

قبل، حین و بعد از تمرین حتماً آب کافی بنوشید تا بدنتان هیدراته بمانید.

غذای مناسب قبل از تمرین

حدود یک ساعت پیش از شروع تمرین، یک میان وعده ترکیبی از کربوهیدرات ‌های پیچیده و پروتئین‌های کم ‌چرب مصرف کنید.

دوری از دخانیات

سعی کنید از مصرف سیگار و دیگر مواد دخانی بپرهیزید تا بدن شما در بهترین شرایط باشد.

با رعایت این نکات، می ‌توانید از سرگیجه پس از ورزش جلوگیری کرده و تجربه ‌ای سالم‌ تر و خوشایندتر از فعالیت ‌های ورزشی داشته باشید.

آیا سرگیجه بعد از ورزش یک بیماری به حساب می آید؟

بله، سرگیجه علامتی است که نشان از اختلالاتی در بدن دارد. البته در بسیاری از مواقع مشکل خاص و حادی وجود ندارد. به طوریکه خیلی ساده و با درمان های خانگی برطرف می شود، اما در سرگیجه های شدید نیاز به مراجعه به پزشک الزامی است.

سخن پایانی

در بسیاری از مواقع، احساس سرگیجه در حین ورزش و پس از آن به معنای وجود مشکل جدی نیست. این حالت معمولاً به این دلیل است که فرد بیش از حد فعالیت کرده یا قبل از شروع تمرین، به اندازه کافی آب و غذا نخورده است.
گاهی اوقات، سرگیجه پس از ورزش می‌ تواند نشان ‌دهنده‌ی افت فشار خون باشد. در موارد نادر، این احساس ممکن است نشانه‌ای از مشکلات قلبی یا دیابت باشد. اگر به طور مکرر دچار سرگیجه می‌ شوید یا از سرگیجه‌ های شدید رنج می‌برید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

دستورالعمل های اصولی وعده غذا بعد از تمرین

۱۵ ماده غذایی برای تقویت سیستم ایمنی

تمرینات هوازی در باشگاه

چطور بود؟

باشگاه ورزشی موج

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Button